Zó overleef je het Boekenfestijn
Als boekenliefhebber ben je vast al bekend met het Boekenfestijn. Zo niet… poor you! Ik vertel je er met alle liefde over, want je moet er als booknerd toch op zijn minst één keer heen in je leven. En na die één keer volgen nog veel meer bezoekjes, kan ik je vertellen.
Boekenfe-what?
Het Boekenfestijn is een beurs die meerdere keren per jaar plaatsvindt op verschillende locaties in België en Nederland. Het is dus altijd wel één keer bij je in de buurt. Je vindt er duizenden boeken die voor een zacht prijsje op je wachten. Toegegeven: als je Engels leest, ben je het voordeligst uit. De Nederlandse boeken vind ik over het algemeen behoorlijk prijzig en laat ik dan ook liggen, of ik moet al een hele goede koop spotten. Je vindt er boeken in allerlei genres, dus er is voor ieder wat wils. Verder verkopen ze ook nog hobbyspullen, maar die vind ik totaal niet interessant. Books are the priority!
Tips voor de beginnende Boekenfestijner:
#1 Heb je een grote tas bij je? Zorg er dan voor dat je ook een klein tasje meeneemt
Je moet bij binnenkomst grote tassen inleveren. Als je geen klein tasje bij je hebt, dan houdt dat dus in dat je bepaalde spulletjes continu vast moet houden. Ik wil mijn portemonnee en telefoon niet in de hand meenemen en neem daarom altijd een galatasje mee waarin ik mijn spulletjes kan stoppen. Scheelt weer gesjouw.
#2 Voorkom miskopen!
Het komt regelmatig voor dat op het Boekenfestijn maar één deel van een serie verkocht wordt. Heel leuk, maar het is een beetje zuur als je thuis ontdekt dat je deel 4 van een serie hebt gekocht. Wil je dit voorkomen? Check even de titels op Goodreads!
#3 Onthoud welke boeken je al hebt
Ja, we kennen allemaal het moment waarop we vergeten of we een boek al in de kast hebben staan of niet. Bekijk daarom voordat je naar het Boekenfestijn gaat even je kast en onthoud welke titels er al in staan. Nog makkelijker is om een shelf te maken op Goodreads waar je boeken op plaatst die je al hebt.
#4 Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de website van het Boekenfestijn kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Handig, want dan krijg je een mailtje als het Boekenfestijn plaatsvindt bij jou in de buurt. Nog leuker is de bon die ze toesturen waarmee je een gratis boek krijgt (van een specifieke tafel) óf 20% korting op je duurste aankoop. Ka-ching.
#5 Beschadigd boek? Check de rest!
Het kan gebeuren dat boeken beschadigd zijn. Vaak liggen er echter enorme stapels van één titel. Pak de andere exemplaren erbij en controleer welke er het mooist uitziet. Kost misschien wat tijd, maar dan heb je met wat geluk wel een onbeschadigd exemplaar. Onder de tafel liggen soms ook boeken, ook het proberen waard!
#6 Laat je niet verleiden door de prijs
Het probleem met het Boekenfestijn is dat de boeken zó goedkoop zijn, dat je al snel all out gaat. Ik heb de eerste paar keren dat ik het Boekenfestijn bezocht veel titels gekocht die totaal niet mijn ding waren. Ik heb dan ook 2 regels voor mijzelf die ik probeer na te leven: controleer op Goodreads of het boek positief ontvangen wordt & koop alleen boeken die je écht gaat lezen.
#7 Lang leve de informatiebalie!
Op het Boekenfestijn is altijd een informatiebalie aanwezig waar je kan checken of bepaalde boeken aanwezig zijn. Zo was ik een keer op zoek naar een titel van Gayle Forman, maar ik kon hem maar niet vinden. Ik liep naar de informatiebalie, vroeg of het boek aanwezig was, kreeg te horen dat het uitverkocht was en liep vervolgens huilend weg.
Nee, grapje. Maar het is wel echt heel handig en het scheelt je zoeken!
#8 Laatste exemplaren
Er is altijd een tafel aanwezig waarop je de laatste exemplaren vindt. Normaliter kom ik daar niets bijzonders tegen, maar soms kan je geluk hebben en een tof boek tegenkomen. Het is dus zeker de moeite waard om daar even tussen te kijken!
#9 Check de prijs
Soms komt het voor dat één titel meerdere prijzen heeft. Controleer dus even als je een boek pakt of de overige exemplaren dezelfde prijs hebben. Kost je één seconde, maar zo voorkom je wel dat je ‘te veel’ betaalt.
Mochten jullie nog tips hebben, deel ze vooral in de comments! Ga je binnenkort naar het Boekenfestijn? Veel plezier!
In Leeuwarden stonden zelfs karretjes met wieltjes om je boeken in te gooien. Vet handig! En nog een tip: skip tafels met genres die je toch niet leest. Ik doe dat altijd, anders raak ik echt overwhelmed door de hoeveelheid boeken.
Ja, klopt! Die staan er altijd 😀 Ik skip ook vaak de genres die ik toch niet lees (zoals de tafels met manga’s, etc.) omdat ik anders echt uuuuuren bezig ben met rondneuzen 😛
Dat van het gala tasje doe ik ook altijd! 😀
Great minds think alike, haha!
Ik laat me dus echt zoooo vaak verleiden door de prijs, haha.
Ik moet toegeven dat ik me ook nog veel te vaak laat verleiden! Al helpt het bij mij wel om op Goodreads de gemiddelde beoordeling op te zoeken. Als die te laag is (<3.6), leg ik het zonder enige moeite weer terug 😛
Ik ga zondag voor het eerst, ben heeel benieuwd!
Superleuk! Veel plezier <3 Ben benieuwd naar je boekenbuit!
Ik heb een app op mijn telefoon waarop ik alle boeken opsla die ik heb. Dit lijkt mij erg handig als ik de volgende keer naar het boekenfestijn ga. Die app is dan ook nog eens gelinkt met goodreads 🙂
Extra tasje: linnen tasje! Kan je meteen je gekochte boeken in stouwen.
Mega tip: ga ’s morgen en door de weeks. In het weekend = hels. Haha
Goede tips! Dat linnen tasje is inderdaad ideaal, kan je ook lekker makkelijk opvouwen en meenemen vooraf. Ik ga altijd ’s middags (vanwege reistijd… en luiheid) én ook nog eens in het weekend, dus het is altijd druk als ik ga. Het went, zullen we maar zeggen :’)
Ik heb gelukkig nog nooit mijn handtas moeten achterlaten. Nu is die niet ontzettend groot, maar toch wel een pak ruimer als een mini gala-tasje. Net als jij heb ik vrij veel boeken gekocht toen ik het Boekenfestijn net ontdekte. Ondertussen ben ik echter een pak kritischer geworden in het wel/niet aankopen van boeken én je moet ook echt op de prijs letten als je een koopje wil doen. Meestal vind ik die bij de Engelstalige boeken
Ah, beter! Mijn tas is wel zodanig groot dat ik ‘m altijd in moet leveren. Vind ik niet erg hoor, maar bepaalde dingen wil ik toch graag meenemen omdat ze kostbaar zijn. Zo’n galatasje is dan dus echt superhandig! En kritisch worden is echt iets wat je aanleert naarmate je het vaker bezoekt haha. Een must, wil je niet continu duizenden boeken mee naar huis slepen :’)
Goeie tips! Ik kan niet wachten tot het weer in Rotterdam is, ik wil graag voor die tijd mijn kast een beetje uitgemest hebben zodat ik weer ruimte heb voor nieuwe boeken! Wat ook nog kan helpen om de chaos een beetje te overzien is het juiste tijdstip kiezen, bijvoorbeeld ’s ochtends net na openingstijd of ’s avonds net voor sluitingstijd. Dan is het vaak rustig en kun je heerlijk rondstruinen! Plus, als je ’s ochtends gaat heb je het voordeel dat er nog niet veel rommel op de tafels is en dat populaire boeken nog niet weg zijn. Daar moet je ’s avonds wel voor oppassen.
Ja, goede! Ik wil de volgende keer dat ik naar het Boekenfestijn ga (dat zal in Eindhoven zijn) er ook al vroeg bij zijn. Normaal ga ik in de middag en dan is het toch behoorlijk druk en vaak zijn bepaalde boeken al uitverkocht 🙁