Boek(en)bloggen met Lisa | Boeken beoordelen met sterren

Dit vind je misschien ook leuk...

15 reacties

 1. Vivian schreef:

  Heel veel yays en hartjes voor dit artikel! Ik gebruik ook sterren, deels omdat dat een manier is om voor mezelf inzichtelijk te maken wat ik nou eigenlijk samenvattend van het boek vond, deels omdat het handig is voor lezers die alleen een beetje scannen. Daarnaast ben ik het helemaal met je eens wat betreft twee en drie sterren: het komt eigenlijk nooit voor dat ik een boek maar één ster vind, want als ik het maar één ster waard vind lees ik het eigenlijk gewoon niet uit. Twee sterren betekent voor mij ”mwah, ik vond het niet goed, maar er zaten wel wat positieve punten in” en drie sterren betekent dat ik het gewoon een leuk boek vond, maar niet heel bijzonder. Vier sterren geef ik als ik een boek erg goed vond en er van heb genoten (dit geef ik meestal) en vijf sterren worden gegeven aan boeken die echt gewoon helemaal fantastisch waren en die enorme indruk op me hebben gemaakt en die spontaan in mijn favorietenlijstje zijn beland.

 2. Nancy schreef:

  Ik ben geen blogger, maar kan me volledig in deze blogpost vinden.
  Zelf gebruik ik Goodreads en voor mij geldt ook dat 3 sterren een goed boek is. Het is alleen geen boek met dat ietsje meer. Het is soms een boek zoals 13 in een dozijn dat goed leest, maar niet speciaal is. Maar dat betekent niet dat ik het een slecht boek vind en zeker niet dat ik de volgende delen van een serie niet meer wil lezen.
  Zelf geef ik niet gemakkelijk 4 of 5 sterren op Goodreads. Het moet al echt een boek zijn dat meeslepend is of op het gemoed werkt.

  • Lisa schreef:

   Ja, precies! 4 sterren geef ik een boek als het heel fijn weg las en het continu mijn aandacht had. 5 sterren geef ik héél weinig; dan wil ik mijn liefde voor een boek echt van de daken schreeuwen 😛

 3. Jet schreef:

  Ik heb al maanden niet meer geblogd (maar het feit dat ik weer posts begin te lezen is een begin), maar die sterren zijn, sorry, echt een pain in the ass. Ik zit ALTIJD te twijfelen en ik heb altijd het gevoel dat mijn waardering nergens op slaat als je kijkt naar mijn recensie. Misschien dat ik ze er, als ik weer blog, gewoon uit ga gooien. Misschien. :’)

  • Lisa schreef:

   Jet! Wat leuk om je naam hier weer te zien, welcome back! <3 Hahahaha, als je ze zo irritant vindt, zou ik ze er lekker uit gooien! Ze zijn absoluut niet nodig bij een recensie; het is meer een extra'tje.

 4. zwartraafje schreef:

  Helemaal eens met wat je over die drie sterren zegt. Die beoordeling betekent voor mij persoonlijk dat ik een boek goed vond maar niet bijster bijzonder. Tot nu toe gebruik ik nog steeds geen sterren-beoordeling op mijn blog. Bij Goodreads vul ik het wel in en ik kan me ook wel terugvinden in de omschrijving die zij hun sterren geven. Drie sterren is dus zeker niet slecht. Niet elk boek kan je van je sokken blazen hé.

 5. Rowan schreef:

  Jup, sterren geven blijft moeilijk. Ik zou halve sterren al veel makkelijker vinden maar dat doe ik toch eigenlijk niet op mijn blog. Wel ben ik soms in de war als het om die drie sterren gaat. Want soms geef ik een ‘meh’ boek drie sterren, en soms geef ik een ‘goed’ boek drie sterren omdat dat inderdaad mijn gevoel is. Die drie sterren blijven lastig!

  • Lisa schreef:

   Ja, halve sterren zouden echt ideaal zijn! Zo jammer dat dat niet op Goodreads kan en ook niet op het systeem waarmee ik werk op mijn blog 🙁 En klopt, drie sterren zijn een beetje een mengelmoesje van boeken, wat dat betreft!

 6. Marcia schreef:

  Ik vind sterren geven ook echt heel moeilijk. De sterren geef ik meestal direct na het lezen – en dan ben ik vaak nog overmand door emoties. Ik ben meestal snel enthousiast en geef met gemak vier sterren, terwijl ik tijdens het schrijven van een recensie merk dat ik toch zeker ook minpunten in het verhaal kan ontdekken. Maar mijn sterrenwaardering pas ik bijna nooit meer aan: dat is de momentopname van direct na het lezen, het gevoel dat ik na het lezen had. In mijn recensie zal ik wel uitgebreid vertellen wat de goede en minder goede kanten van het boek zijn. Bovendien staat mijn sterrenwaardering niet in de titel en pas helemaal onderaan: hierdoor krijgt dit minder aandacht dan mijn recensie zelf 🙂

  • Lisa schreef:

   Ja, same! Héél soms pas ik mijn sterrenbeoordelingen aan; eigenlijk altijd naar beneden, omdat ik dan pas een paar uur na het lezen merk dat het één en ander mij toch wat tegenviel. Het zou ideaal zijn als je halve sterren erbij kan geven, want ik heb zó vaak dat een boek net geen 3 of 4 sterren is!

 7. dominds schreef:

  Handig en ophelderend artikel 🙂 Ik vind het ook jammer dat mensen drie-sterren-recensies zien als niet goed.. Het is inderdaad allemaal heel erg persoonlijk!

  • Lisa schreef:

   Ja, precies! Ik denk ook dat iedere boekblogger toch net even iets anders denkt over sterrenbeoordelingen; de ene blogger zal een boek wat sneller hoger/lager beoordelen dan een andere blogger. Daarom zijn de recensies zelf ook zo belangrijk!

 8. nerdygeekyfanboy schreef:

  Ik beoordeel ook vaak op mijn gevoel hoor! Wanneer een boek mij echt weet te raken of te boeien en dat ik zelfs een jaar na het lezen van het boek nog zo vol er van ben, moet het gewoon een hoge beoordeling hebben. En inderdaad jammer dat uitgeverijen de 3-sterren-recensies niet waarderen, want dat zijn ook gewoon prima boeken! Goed stuk Lisa!

Laat een reactie achter (want dat maakt mij blij!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.