Boek(en)bloggen met Lisa | Blogstatistieken… Hoe belangrijk zijn die nou?

Dit vind je misschien ook leuk...

29 reacties

 1. Audrey schreef:

  Ik hou me niet zo erg bezig met cijfers, maar af en toe check ik het toch. Ik heb tegenwoordig niet zo heel veel tijd meer om te schrijven, dus meestal verschijnen er maar twee artikels per week. Dus ja, zoals je al zei: hoe minder je plaatst, hoe lager je statistieken. Maar uiteindelijk vind ik dat niet erg. Ik blog nog steeds voor mezelf en who cares? 😉

  • Lisa schreef:

   Precies ? En tweemaal per week vind ik nog een mooi aantal hoor! Zal me niet verbazen als ik op een gegeven moment ook naar dat schema toe ga, mocht ik het drukker krijgen.

 2. Marieke Mills schreef:

  Zo goed dat je voor jezelf hebt besloten WP en Google Analytics van je mobiel af te gooien. Ik heb het lang met mijn YouTube-account gehad. Dat werd echt obsessief! Ik had er daardoor eigenlijk ook gewoon echt geen zin meer in en ben – heel typisch – erover gaan bloggen. Ik merk dat dat uiteindelijk toch meer mijn ding is. Mocht ik ooit weer zin hebben te BookTuben dan kan dat altijd nog! De hoofdzaak is, zoals jij ook zegt, dat je er plezier in hebt.

 3. Vivian schreef:

  Ik heb hetzelfde: ik kijk er soms op als ik eraan denk en benieuwd ben, maar eigenlijk aleen als uitgevers erom vragen of als ik bijvoorbeeld op zoek ben naar leuke zoektermen om een artikel aan te wijden. Ik vind het wel leuk om het te zien als naslagwerk, om zo te kijken of je nog verder kunt en wilt groeien, maar echt belangrijk vind ik het niet. Ik heb liever reacties!

 4. zwartraafje schreef:

  Net als Marcia heb ik eigenlijk nog nooit een distributeur gehad die expliciet om bezoekcijfers vroeg. Er zijn wel enkele Belgische Uitgeverijen maar veelal zijn het bedrijven die de boeken van Nederlandse Uitgeverijen verdelen én hiervoor marketing doen in België. Doordat de Vlaamse boekblogcommunity veel kleiner is als die van Nederland letten ze volgens mij meer op andere zaken. Of de samenwerking goed verloopt, of je van je woord bent, … Althans, dat veronderstel ik.

  Eigenlijk ben ik amper met mijn bezoekcijfers bezig. ik ga niet beweren dat ik het niet leuk vind om te zien dat er na jaren bloggen meer mensen Zwartraafje hebben ontdekt. Dit jaar probeer ik er maandelijks een keer naar te kijken en het in mijn Bullet Journal te noteren. Ik weet echter niet of ik dit volgend jaar ook nog zou doen vermits ik het gewoon neerpen en er verder niets mee doe.

  Het enige effect dat het had is dat ik nu versteld sta van het aantal mensen dat me op Twitter volgt vermits ik daar helemaal zo actief niet ben. Oh en dat ik maar met een klein groepje volgers echt contact heb. Ik probeer regelmatig reacties achter te laten en krijg er zelf ook met vaste regelmaat binnen maar als ik dan toch eens zo’n maandelijks aantal unieke bezoekers bekijk dan blijkt dat er ook heel veel stille, anonieme lezers zijn. Daar ben ik dan weer wel heel nieuwsgierig naar … die vrij grote groep mysterieuze volgers.

  • Lisa schreef:

   Dat vind ik ook altijd grappig om te zien! In de reacties en op sociale media zie ik eigenlijk altijd dezelfde gezichten voorbijkomen, maar er zijn maandelijks echt nog honderden extra bezoekers van wie ik gewoon niet weet wie ’t zijn. Naar die mensen ben ik ook heel nieuwsgierig!

 5. elmganneke schreef:

  Ik vind het best wel belangrijk. Ik merk dat als het wat minder wordt dat ik er niet echt meezit, maar wel graag wil bedenken wat ik anders kan doen. Ik kijk sowieso elke maand naar de statistieken van een maand en ik hoop altijd dat daar groei inzit.

 6. Annemieke schreef:

  Ik vind het wel eens grappig om te zien hoe het was per maand of welke artikels/reviews het best werden bekeken, maar verder niet. Mijn man vroeg laatst naar hoeveel views ik gemiddeld had per maand en dat antwoord kon ik hem echt niet geven. En dat snapte hij niet. Maar ik onthoud dat dus echt niet.

 7. Marcia schreef:

  Ik ben nog nooit door een uitgeverij naar mijn statistieken gevraagd en vind ik het persoonlijk ook echt niet belangrijk. Reacties daarentegen vind ik veel leuker 🙂 als mensen laten weten dat ze door mij een boek hebben gelezen of een bepaalde schrijver hebben ontdekt, maakt dat me wel heel blij!

  Daarnaast zie ik tegenwoordig super veel kleine blogs die recensie-exemplaren ontvangen, dus volgens mij vinden uitgeverijen statistieken misschien ook minder belangrijk nu..

  Ik krijg heel vaak aanvragen van adverteerders, maar ik heb geen zin om me daar mee bezig te houden :p ik blog niet om geld te verdienen en stuur dus in 99% van de gevallen een standaard ‘nee bedankt’ mailtje terug.

  • Lisa schreef:

   Niet? Ik hoef ’t de laatste tijd nog maar weinig te doen, maar er wordt nog wel soms naar gevraagd! En het zou inderdaad kunnen dat ze nu meer naar inhoud/interactie kijken dan naar bezoekers/weergaven. Zelf vind ik reacties ook belangrijker: zolang mensen blijven reageren, vind ik ’t helemaal prima. De reacties vind ik zelf één van de leukste dingen aan ’t bloggen!

 8. Monica MPBL schreef:

  Mooi gezegd Lisa 🙂

 9. twintigennogwat schreef:

  Ik heb een beetje dezelfde ervaring als jij: toen ik 3,5 jaar geleden begon met bloggen was ik intensief bezig met cijfers. Dat heb ik inmiddels grotendeels losgelaten. Niet helemaal: ik vind het ergens toch wel belangrijk dat ik op jaarbasis betere cijfers haal dan het jaar ervoor. Maar zo obsessief als in het begin doe ik net als jij helemaal niet meer.

  • Lisa schreef:

   Dat obsessieve loslaten helpt al heel erg; je statistieken in de gaten houden is niet verkeerd, maar zodra je ’t meerdere keren per dag checkt (wat ik deed), loopt ’t een beetje de spuigaten uit. Als je een gigantisch grote blog hebt à la Beautygloss of Beautylab dan snap ik ‘t, maar in mijn geval was ’t gewoon nutteloos om ’t continu te controleren 😛

 10. boekenwormmam schreef:

  Ik ben helemelaa niet bezig met statiatieken. Ik probeer regelmatig te bloggen en doe het ook echt voor mezelf.

 11. readeramanda schreef:

  Voor mezelf kijk ik naar de groei van mijn blog maar verder boeit het mij niet echt veel. Plezier erin hebben is belangrijkste.

 12. zonenmaan11 schreef:

  Aan de ene kant zijn statistieken voor mij wel belangrijk, maar aan de andere kant ligt ik er ook niet wakker van als het even wat minder is. Ik ben vooral blij dat het constant is en een beetje groeit. Adverteerders weten mij ook nog niet echt te vinden, dus tja. 🙂

Laat een reactie achter (want dat maakt mij blij!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.