Boekenclub? Zo ontdek je wat je écht van een boek vindt!
Onlangs (oké, in april, ik faal in dingen snel oppakken) vroeg ik op Twitter of jullie nog bepaalde artikelen zouden willen zien op LNSB. Kim wilde graag weten hoe een boekenclub een boek goed kan bespreken: hoe ontdek je als lezer nou wat je van een boek vindt? Ik heb zelf nooit in een boekenclub gezeten, maaaaar als blogger moet ik pen ik continu mijn mening neer, dus ik heb wel een ‘methode’ ontwikkeld om zo goed mogelijk te ontdekken wat ik nou van een boek vind. En dat is precies wat ik vandaag met jullie ga delen!
Tip nummer 1: Verwachtingen zijn niet je vijand (maar bijt je er niet in vast)
Het is heus niet verkeerd om hoge of lage verwachtingen te hebben. Soms wordt een boek zo erg gehypet, dat het automatisch gebeurt. MAAR… je moet je er niet in vastbijten. Het is dus belangrijk om wel eerlijk naar het boek te blijven kijken. Laat je dus niet meeslepen door de mening van anderen, want het gaat juist om jouw mening! Hetzelfde geldt natuurlijk voor negatieve recensies. Trouwens: verwachtingen zijn ergens wel handig, want het maakt het makkelijker om te ontdekken of een boek juist beter óf slechter is dan verwacht.
Tip nummer 2: Het boek was leuk, maar…
Een boek kan leuk zijn (of stom), maar bij een boekenclub gaat het er juist om dat je verder uit kan wijden. Waarom is een verhaal zo gigantisch goed of waarom viel het tegen? Er zijn enkele vragen die je jezelf (of je boekenclubmaatjes) kan stellen.
- Personages
- Zijn de personages leuk omdat ze interessant, herkenbaar of realistisch zijn? Of juist omdat ze zó vreselijk zijn, dat ze je aan het denken zetten?
- Zijn de personages stom omdat ze vlak zijn, omdat je je niet in ze kan herkennen of omdat ze geen eigen stem hebben? Of zijn het gewoon personages die bepaalde kenmerken hebben waar jij je mateloos aan kan irriteren. Zo ja: welke dan?
- Welk personage vond je het herkenbaarst en in wie kon je je totaal niet herkennen?
- Verhaal
- Is het verhaal saai, spannend, zwijmelwaardig, eng of gewoon fijn om je hersens even bij op 0 te zetten? Wat maakte dat het verhaal je zo aansprak (of juist niet)?
- Welke verhaallijn sprak jou het meest aan en welke niet? Wat maakte het verhaal zo sterk of zwak? Zijn er dingen die je liever anders had gezien. Zo ja, wat dan?
- Is de worldbuilding oké? Was het makkelijk om je in de wereld te verplaatsen of viel dat juist ontzettend tegen?
- Is het boek te lang of te kort?
- Is het verhaal origineel of juist cliché? En vond je dat fijn of niet?
- Algemeen
- Zou je het boek aan andere lezers aanraden? En zo ja: aan welke lezers? Fans van een specifiek genre of een bepaalde verhaallijn, of moet echt iedereen dit boek lezen?
- Welke quotes vond je werkelijk schitterend (of juist lachwekkend slecht)?
- Past de cover bij het verhaal?
- De titel: yay of nay?
- Stel: je mag de auteur ontmoeten. Welke vraag zou je nog graag beantwoord zien?
- Heb je een bepaalde boodschap uit het verhaal gehaald?
Zo, een hele lijst, maar je snapt het idee. Een boek is zoveel meer dan ‘Ja, het is een leuk boek! Waarom? Nou, gewoon.’. Je hebt de personages, het verhaal, de worldbuilding, de schrijfstijl, de thema’s die behandeld worden en ga zo maar door.
Tip nummer 3: Houd de leesclub in je achterhoofd tijdens het lezen
Als je niet gewend bent om boeken te lezen en vervolgens te bespreken/recenseren, dan is de kans groot dat je het verhaal niet al te kritisch leest. Als boekblogger ben ik, door de jaren heen, compléét anders gaan lezen. Tijdens het lezen stel ik mijzelf continu vragen over het verhaal en houd ik bij hoe ik over bepaalde dingen denk. Door kritisch te lezen, ervaar je het boek op een andere manier. Ik wil niet zeggen dat dit een betere manier is (ik word soms gek van het feit dat ik niet meer ‘gedachteloos’ kan lezen), maar het helpt je wel heel erg bij het analyseren van een boek. Houd dus in je achterhoofd dat dit niet zomaar een verhaal is dat je voor de leuk leest, maar dat je het ook echt moet gaan bespreken.
Tip nummer 4: Houd een pen en notitieblok bij de hand
Ik weet, ik weet: tijdens het lezen zit je er niet op te wachten om continu dingen te noteren. Het kan je echter wel helpen bij het op een rijtje zetten van je mening. Komt iets in je op dat van belang kan zijn tijdens de leesclub? Noteren! Omdat je je mening al deels op papier hebt staan, wordt het makkelijker om natijd je eigen mening te formuleren. (En je kan de notities mooi gebruiken tijdens de leesclub. Noteer bijvoorbeeld pagina’s waarin iets interessants gebeurt, een mooie quote voorbijkomt of de meest cringeworthy gebeurtenis plaatsvindt!)
En dat waren mijn tips! Mochten jullie nog fijne tips hebben: deel ze vooral in de comments. The more the merrier!
Ik probeer tijdens mijn leesclub altijd bepaalde theorieën aan te boren waar we ons even lekker over kunnen buigen.