Het eeuwige dilemma: ga je voor paperback of hardcover?

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Esmee schreef:

  Als ik in mijn boekenkast kijk, heb ik meer paperbacks dan hardovers. Ik vind paperbacks fijner om te lezen of om mee te nemen, ook al is de kans groter dat ze beschadigen. De paperbacks die ik heb zijn over het algemeen allemaal van Blossom Books. (Want die zijn prachtig én voor een mooie prijs te koop)

  • Lisa schreef:

   Jaaa, de hardcovers van BB zijn echt <3333 Het is dat ik alleen Engelstalige boeken koop, anders had ik die waarschijnlijk ook in mijn kast staan!

 2. Rowan schreef:

  Ja.. Ik ben echt zo’n paperback meisje. Gewoon omdat deze inderdaad stukken goedkoper zijn. Toch heb ik de gehele Edelsteentrilogie wel in hardcover, maar dat is eigenlijk een beetje per ongeluk gegaan (in mijn boekhandel hadden ze hem alleen maar in hardcover, dus had ik die gewoon gekocht zonder er verder over na te denken). Ik vind hardcovers wel echt mooier, maar ze nemen inderdaad wel veel meer ruimte in én ze zijn duurder. Ach, ik vind paperbacks ook leuk en ze zijn me net zoveel waard.
  Dat papiertje om een hardcover heen vind ik trouwens zo irritant! Ik haal deze ook altijd eraf want dat leest echt niet lekker.

  • Lisa schreef:

   Ik vind die hoes om hardcovers héél mooi, maar met het lezen zijn ze inderdaad enorm irritant! Het verschuift constant en ze beschadigen best snel tijdens het lezen (noooooo!). Ik haal ‘m er dus ook altijd af en leg ‘m netjes in mijn kast tot mijn boek uit is!

 3. Zwartraafje schreef:

  Door dit soort paperback vs hardcover posts begin ik nieuwsgierig te worden naar de verhouding in mijn boekenkast. Ik weet wel dat ik vooral zachte kaften en paperbacks heb, maar niet hoe groot het verschil is. Hoofdzakelijk door de prijs, maar ook omdat ik zo’n kleiner formaat makkelijk mee kan nemen en opbergen. Met enkel hardcovers zou mijn bibliotheek veel te snel gevuld zijn.

 4. Het liefst heb ik hardcovers.
  Als een boek in zowel hardcover als paperback te koop is, dan hangt het, net als bij jou van de prijs af. Scheelt het maar een euro, dan koop ik de hardcover, maar is het duurder, dan ga ik toch voor de paperback of het moet een heel bijzonder boek zijn dat ik die dan toch als hardcover koop, maar anders niet. Ik denk ook graag aan mijn bankrekening, ben ook niet rijk in geld.

  • Lisa schreef:

   Precies! Zodra geld aan bomen gaat groeien, ga ik alleen nog maar hardcovers kopen haha. Soms zie je inderdaad dat een hardcover maar 1 of 2 euro duurder is dan de paperback, dan is mijn keuze ook héél snel gemaakt!

 5. Alma schreef:

  Tja nog een voordeel van digitaal lezen, ik sta niet voor dat dilemma 😉
  Ik houd echt wel van een tastbaar boek hoor, maar ik heb nooit die gedachtes erbij gehad die ik van sommige lezers lees zoals: ik wil een boek kunnen ruiken of ik wil de bladzijden voelen, terwijl ik voor het digitale tijdperk toch heel veel boeken in de handen heb gehad. En ik ben nooit iemand geweest die zijn boeken ‘ten toon stelde’.
  Boekenkasten van anderen bekijk ik altijd vol bewondering, vind het prachtig om te zien en om te ontdekken welke boeken ze allemaal hebben, maar zelf hoef ik niet zo nodig zo’n kast. Ze verdwenen dan ook vaak in dozen op zolder.
  Nu heb ik nog een hele kleine selectie boeken; alle Harry Potter’s, de serie Wolves of Mercy Falls van Maggie Stiefvater, de Gemma Doyle trilogie van Libba Bray, de complete Twilight serie en de Studie serie van Maria V. Snyder. En het zijn, op 1 na, allemaal paperbacks. Eerlijk gezegd heb ik er nooit zo bij stil gestaan, hard cover of paperback, maar ik weet haast wel zeker dat die keuze werd bepaald door de prijs en ik houd absoluut niet van die losse hoezen, ze gingen bij mij altijd stuk of ik raakte ze kwijt en daar baalde ik altijd enorm van.
  De cover van A Court of Thornes and Roses is idd prachtig, maar de inhoud is nog veeeeeel mooier 😉
  Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik heb gedaan!!

  • Lisa schreef:

   Mercy Falls! Ah, die boeken hebben mij, samen met de Twilight boeken, weer aan het lezen gekregen! <3 Aaaah, jij hebt ACOTAR al gelezen? Ik ben zó benieuwd! Ik ga denk ik eerst de Throne of Glass boeken lezen (heb de eerste twee boeken thuis staan), aangezien er pas één deel van ACOTAR is 🙁 Dan dood ik weer wat tijd totdat het tweede boek verschijnt haha!

   En ik moet eerlijk toegeven dat ik, ondanks dat ik véél te veel te boeken koop, dat totaal niet is omdat ik de boeken wil ruiken. Het is eerder omdat ik ze gewoon in mijn kast wil hebben staan omdat ze zo mooi zijn haha! Zodat ik iets 'tastbaars' heb. Digitaal lezen vind ik ook fijn (ik heb ook het idee dat ik digitaal sneller lees), maar mijn voorkeur ligt nog altijd bij fysieke boeken! Denk ook niet dat dat ooit gaat veranderen 😉

   • Alma schreef:

    Jij ook door Twilight? Die serie heeft wat op zijn geweten dus 😉
    Ik las lange tijd heel weinig, alleen flut romannetjes, toen kwam Harry Potter en las ik die serie jaar op jaar overnieuw en niets anders en toen kwam Twilight . . .
    Tja toen was het hek van de dam want toen wilde ik meer vampiers, weerwolven en alles wat ik op paranormaal/fantasie gebied maar tegen kwam.
    Het 1e deel van Throne of Glass heb ik gelezen maar die gaf me lang niet het gevoel wat ACOTAR mij gaf. Ik was ook eigenlijk niet van plan om er mee verder te gaan maar na ACOTAR wil ik toch meer Sarah J. Maas dus ik ga binnenkort een poging wagen.

    • Lisa schreef:

     Haha ja <3 Volgens mij zijn echt heel veel mensen door die serie weer gaan lezen! Oh pfoe, nu word ik een beetje bang voor ToG! Ik heb de eerste twee boeken gekocht aangezien ik er vanuit ga dat ik de serie geweldig ga vinden (zoveel goeds gehoord!). Ben benieuwd dus!

 6. Gaia Steinbuch schreef:

  Ik ga bijna altijd voor paperbacks. Ze zijn veel goedkoper, nemen minder ruimte in, en het allerbelangrijkste voor mij, ik vind ze fijner voelen. Een harde kaft is best oké, maar zo’n losse hoes erom heen, daar heb ik last van. Het allerliefst heb ik kleine of ‘medium’ paperbacks (dus niet A4 formaat), die voelen voor mij het fijnst. Ik vind het ook mooier als het werkelijke boek een mooi plaatje op de kaft heeft, en dus niet op een losse hoes of flap en daaronder alleen een egale kleur (ik haal de hoes er nooit af en heb er altijd ruzie mee). Boeken die echter een harde kaft hebben maar geen hoes, zoals bijvoorbeeld oude bibliotheekboeken, daar heb ik geen probleem mee (tenzij ze A4 formaat of groter zijn), die kaft ziet er namelijk gewoon mooi uit en dan heb ik ook geen ruzie met de hoes. Ik koop nooit een nieuwe hardcover, ik wacht altijd totdat de medium of kleinere paperback uit is (en dan moet je soms wel lang wachten bij sommige uitgevers, echt jammer). Wel koop ik weleens oude bibliotheekboeken of een hardcover indien bv. niet duur is of het boek nooit in paperback is verschenen indien het een ouder boek is. Maar als ik de keuze heb, ga ik altijd voor een kleine of medium paperback (daarmee bedoel ik ~20 cm is de limiet, A4 formaat is mij te groot bij voorkeur). Leuk artikel!

  • Lisa schreef:

   Boeken van a4 formaat vind ik ook helemaal niet fijn! Veel te groot en ze houden ook niet fijn vast. En het is inderdaad super als het daadwerkelijke boek bij een hardcover ook een printje heeft, in plaats van alleen de dustcover (de losse hoes). Als ik de hoes verwijder, wil ik meer zien dan zo’n saaie egale kleur! Wat heb je een onwijs leuke en interessante reactie achtergelaten, dankje! <3 Heel leuk om te lezen!

 7. Annabel schreef:

  Dat is echt de eeuwige twijfel inderdaad! Soms ga ik bewust voor de hardcover omdat hij zo mooi is. Maar meestal wordt het toch de paperback omdat die goedkoper is.

  • Lisa schreef:

   Ja, zo redeneer ik inderdaad ook vaak! Als het echt mijn lievelingsboek is of als de cover schitterend is, dan koop ik ‘m het liefst in hardcover. In andere gevallen ga ik vaak voor paperback, gewoon omdat het enorm veel geld bespaart!

Laat een reactie achter (want dat maakt mij blij!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.