Marieke Nijkamp – 54 minuten

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Daniëlle schreef:

  Ah, wat jammer dat ie tegenviel! Wel verfrissend om ook een kritische recensie over dit boek te lezen, want tot nu toe heb ik alleen maar hele positieve gelezen geloof ik. Ik wil ‘m alsnog gaan lezen en ik ben benieuwd hoe ik het boek ga vinden.

 2. Madelon schreef:

  Ik snap wel waar je vandaan komt met je mening. Ik ben het zeker met je eens dat de motieven van de dader erg minimalistisch overkomen en om er nog een sterker verhaal van te maken had dat absoluut beter gekund.
  Ik kon me gelukkig wel iets beter inbeelden wat de personages voelden (al is gelukkig daar eigenlijk niet het juiste woord voor, want hoe geweldig is het dat je je kan inbeelden hoe het voelt als je zo’n aanslag meemaakt xD), maar ik vond het aantal personages wat overdreven. Daardoor was er idd minder tijd om één of twee personages echt goed te leren kennen, terwijl ik het gevoel had dat zeker de twee dames in de aula interessante karakters zijn!

  • Lisa schreef:

   Ja, dat denk ik ook! Ik had liever één vriendengroep gevolgd die de gehele 54 minuten samen doorbrachten (of, althans: zo beginnen), dan dat je direct allerlei verschillende groepen volgt. Je krijgt nu een goed beeld van wat waar precies gebeurd, maar het zorgde wel voor een zekere emotionele afstand omdat je de mensen niet écht leert kennen.

 3. zwartraafje schreef:

  Wat jammer dat het zo voor je tegenviel. Ik had eigenlijk eerst verwacht dat het niet iets voor me zou zijn maar ontdekte dus vervolgens dat het één van de weinige boeken is die ik alle vijf de sterren heb gegeven. Zelf snapte ik ergens wel waarom ze ervoor koos om niet het perspectief van de dader te volgen. Het is immers onmogelijk om zo iemand te doorgronden. Je kan wel op zoek gaan naar een verklaring maar de meeste personen zouden in een gelijkaardige situatie met dingen beginnen smijten of roepen. Wat ervoor zorgt dat iemand in de plaats daarvan in het wilde weg begint te schieten … ik denk echt dat je dat nooit kan verklaren

  • Lisa schreef:

   Gelukkig vond jij ‘m wel goed! Ik denk inderdaad dat het moeilijk is om voor de volle 100% te verklaren waarom iemand zoiets doet, maar in ’54 minuten’ vond ik dat het grotendeels weggeschoven werd onder het mom ‘Het is gewoon een slechte man’. Ik heb wel meer boeken gelezen met ‘verknipte’ personages en daarin werd de psyche zóveel beter uitgewerkt. Dat miste ik hier echt een beetje!

Laat een reactie achter (want dat maakt mij blij!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.