Ruta Sepetys – Zout van de zee

Oorlog
Luitingh-Sijthoff
410
Recensie-exemplaar, bedankt Luitingh-Sijthoff!

Blurb:
Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?
Ik keek al tijden uit naar Zout van de zee. Ik had het boek al talloze keren voorbij zien komen op buitenlandse blogs (die allen enorm enthousiast waren, trouwens) en kon dan ook niet wachten om er zelf in te duiken. Toen de schitterende hardcover bij mij op de mat viel, ben ik er direct in begonnen.
In Zout van de zee volg je vier personages aan het eind van de tweede wereldoorlog terwijl zij op zoek zijn naar vrijheid en rust. Je leest het verhaal dan ook vanuit vier perspectieven. Toen ik dat zag, werd ik wel een beetje nerveus. Ik hoopte dat de vele perspectieven het niet voor mij zouden verpesten. Ik heb maar weinig verhalen gelezen waarbij meer dan twee perspectieven echt werken. In Zout van de zee werkt het gelukkig wel; de verschillende perspectieven vullen elkaar aan en Ruta Sepetys heeft ieder personage een duidelijke eigen stem gegeven. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het verhaal enorm vlot leest, maar het zorgt er ook voor dat de perspectiefwisselingen soepel verlopen; je raakt niet te diep in het hoofd van één personage verzeild, waardoor je makkelijk kan switchen naar een ander personage.
Jouw zachtaardige hart zou breken als je de mensen in de haven zag. Ze zijn vuil en vermoeid van hun lange tocht. Sommigen zijn ontsnapt uit landen hier ver vandaan, uit Estland bijvoorbeeld. Kun je je dat voorstellen? Stalin heeft meer dan land gestolen, Hannelore, hij heeft ook menselijke waardigheid gestolen. Dat zie ik in hun wanhopige ogen en hun verslagen houding.
Mijn verwachtingen voor Zout van de zee waren hoog. Ik had verwacht dat ik ’t boek in één ruk uit zou lezen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ik vond het verhaal erg meeslepend, maar nagelbijtend spannend was ’t niet. Dat maakt echter niet uit, want Zout van de zee moet het -wat mij betreft- niet hebben van de spanning, maar juist van de emoties die het met zich meebrengt. En mijn god, sommige scenes in Zout van de zee zijn echt hartverscheurend.
Ruta Sepetys gaat de vreselijke dingen die gebeuren tijdens een oorlog niet uit de weg, wat leidt tot gruwelijke beschrijvingen. Soms kon ik niet anders dan ineenkrimpen door wat ik las. De beeldende schrijfstijl zorgt ervoor dat je alles als een soort film voor je ziet, wat extra kracht geeft aan het verhaal. Het feit dat Ruta de afgrijselijke kanten van een oorlog zonder terugdeinzen behandelt, kan ik enorm waarderen.
Ik ben het zat. Zat om die woorden te horen: alleen Duitsers. Konden we echt onschuldige, dakloze kinderen de rug toekeren? Het waren slachtoffers, geen soldaten. Maar ik wist dat niet iedereen er zo over dacht.
Het lezen van de laatste 100 pagina’s was een aparte ervaring omdat ik totaal anders reageerde dan ik had verwacht. Ik had al die tijd meegeleefd met de personages, maar ik dacht het einde wel te kunnen lezen zonder een traantje te laten. Nou guys, I was wrong. Voor iemand die dacht niet te moeten huilen, heb ik toch verdacht vaak door een soort zwembad van tranen heen moeten kijken. Het einde heeft bizar veel indruk op mij gemaakt en tilt het boek ook echt tot een hoger niveau.
Dit is meer dan een verhaal gebaseerd op een waargebeurde gebeurtenis; het is een ode aan alle slachtoffers van de oorlog, maar als lezer word je ook met je neus op de feiten gedrukt en herinnerd aan de vreselijke dingen die vroeger hebben plaatsgevonden. ‘Indrukwekkend’ is denk ik het enige woord waarmee ik Zout van de zee goed kan beschrijven. Lees dit boek!
Ik ga ‘m op mijn lijstje zetten want hij lijkt me nu echt wel heel erg mooi!
Yes! <3 Ik denk dat jij 't verhaal heel erg kan waarderen!
Ik hoor wel vaker dat mensjes een traantje weg moest pinken bij dit boek. Ben benieuwd!
Heb het ook zo vaak voorbij zien komen en ben er toch wel benieuwd naar!
Haha, grappig hoe je door recensies enorm benieuwd kan worden naar een boek hè? Als er niet zoveel aandacht was geweest rondom dit boek, had ik ‘m denk ik overgeslagen. Maar ik vond ‘m heel goed, dus zeker lezen! ?
Lijkt me heel boeiend! Had er nog nooit van gehoord eerlijk gezegd 🙂
Het boek is inderdaad heel boeiend. Het opent echt je ogen voor wat er zoal is gebeurd tijdens de tweede wereldoorlog!
De cover doet een heel ander verhaal vermoeden, maar ik ben heel benieuwd naar dit boek.
De cover past echt perfect bij ’t verhaal, kan ik verklappen! En ik kan ‘m je zeker aanraden 😀