Ted van Lieshout – Gebr.

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. booxalivedotnl schreef:

  Wat ’n geweldige recensie c.q. samenvatting, Lisa! Wat goed dat je andere jongeren laat zien dat literatuur van alle tijden kan zijn.

  Eén storend taalfoutje (mag dat hier?): ik besef MIJ… dat ‘mij’ moet weg (hoort wél bij ‘ik realiseer ME’). 😀

 2. Sammie schreef:

  Sorry, Hazelhodd moet Hazelhoff zijn.

 3. Anoniem schreef:

  Mooie recensie! Gebr. is inderdaad een prachtig boek. Ik moest wel lachen om je oubollig-vermoeden. Mag ik je een paar boeken aanraden die wellicht ook aan je aandacht ontsnapt zijn omdat ze meer dan tien jaar geleden geschreven zijn?

  Aidan Chambers – This is all. The pillowbook of Cordelia Kenn (2005)
  Lydia Rood – Een mond vol dons (1993)
  Peter Pohl – Ik mis je, ik mis je! (1992)
  Per Nilsson – Jij, jij en jij (1998)
  David Grossman – De stem van Tamar (2000)
  Veronica Hazelhodd – Fenna (1986)
  Karlijn Stoffels – Mosje en Reizele (1996)
  Andreas Steinhöfel – Het midden van de wereld (1998)
  Floortje Zwigtman – de Groene Bloem-serie (1e deel 2005)
  Anne Provoost – De roos en het zwijn (1997)
  Els Pelgrom – De kinderen van het Achtste Woud (1977)
  Het dagboek van Eefje Jonker (1928 – jaren 50)

  De meeste van deze schrijvers hebben ook andere mooie boeken geschreven, maar ik geef je de titels van mijn eigen favorieten. En als je echt eens iets oubolligs maar geweldigs wil lezen: Cissy van Marxveldt – De HBS-tijd van Joop ter Heul (“Lieve Net, Ik heb verschrikkelijk lang zitten pierkeren voor ik werkelijk van stapel gelopen ben met dit epistel, want Julie zei, dat je nooit een brief met ik mag beginnen. Julie denkt altijd vreselijk na over zulke dingen; Kees zegt dat ze er een gewetenszaak van maakt. Ik vind het mal, zie je, maar nu ik ’t toch gehoord had van Julie, wou ik wel eens voor de verandering comme-il-faut zijn. En zo gek zeg, ik wist hopen aanheffen, maar ze begonnen allemaal met ik. Enfin, nu weet je het toch, dat ik weet, hoe het hoort. Wat een gezeur, hè? ’t Kan jou immers ook niets schelen.”).

  groetjes en veel leesplezier!
  Sammie

  • Lisa schreef:

   Hoi Sammie! Dat mag zeker, leuk zelfs! Ik ga ze eens opzoeken, dankjewel. Hier kan ik in ieder geval wel weer even mee vooruit, haha 😀

 4. Vivian schreef:

  Wat goed dat-ie opnieuw verschenen is! Ik heb dit boek gelezen voor het vak over Young Adult-literatuur van mijn opleiding en vond het ook erg mooi, maar het omslag was wél echt oubollig haha. Het is een verhaal dat zeker door meer mensen gelezen mag worden!

  • Lisa schreef:

   Ik heb alleen de paarse cover gezien met twee jongens op de voorkant; dan vind ik deze nieuwe cover echt een hele verbetering! En zeker een boek dat door meer mensen gelezen mag worden. Vind het ook raar dat ik nog nooit wat over Gebr. heb gehoord terwijl dit al de zoveelste druk is!

 5. elmganneke schreef:

  Ik ben ook zo blij dat Gottmer het boek me toegestuurd heeft, anders had ik het nooit gelezen!

  • Lisa schreef:

   Ja! Door dit soort boeken vraag ik mij altijd af hoeveel geweldige boeken ik oversla simpelweg omdat ik denk dat het niet mijn ding is.

 6. judithblogtsolo schreef:

  De titel kwam mij erg bekend voor, maar volgens mij heb ik Gebr. inderdaad een keer gelezen voor mijn Nederlandse literatuurlijst. Dit boek heeft mij toen ook zeker positief verrast vooral door de makkelijke schrijfstijl, maar zeker ook door het thema. 🙂

  • Lisa schreef:

   Ah, wat fijn dat je ‘m toen ook leuk vond! De boeken die ik las voor de literatuurlijst waren echt drama’s, haha. Geen goede ervaringen mee, helaas!

 7. Jessica schreef:

  Klink interessant. Ik zou hem ook niet opgepakt hebben, maar door jouw recensie wil ik het wel een kans geven.

 8. Iris schreef:

  Wacht even volgens mij heb ik dit boek in een grijs verleden al een keer gelezen! Er staat me iets van een trillende pink / vinger bij? (vraag me niet waarom ik dat stukje heb onthouden…) Klopt dit?

  Als het dat boek inderdaad is dan was het eigenlijk mijn eerste aanraking met homoseksualiteit in een boek. Ik keurde het niet af, maar vond het ook niet echt de moeite waard om me er verder in te verdiepen. Ook de rouwverwerking ging voor een groot gedeelte langs me heen, waardoor ik het uiteindelijk maar een raar boek vond.
  Volgens mij was ik gewoon nog te jong om het te lezen. Moet zo’n jaar of 13/14 geweest zijn want ik las nog steeds uit het kindergedeelte van de bib 😉

  • Lisa schreef:

   Jaaaaaa, dat is ‘m inderdaad! Wat grappig. Ik denk dat dit best wel eens zo’n boek kan zijn dat zich o.a. richt op een jonge doelgroep, maar waarvan je past echt goed alle symboliek en thema’s begrijpt als je wat ouder bent.

Laat een reactie achter (want dat maakt mij blij!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.