Twijfelen over je eigen mening

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Rowan schreef:

  Dit heb ik ook heel vaak, maar toch ben ik van mening dat je eerste indruk ook de meest ‘echte’ indruk is. Als een boek tegenvalt terwijl datzelfde boek heel erg gehyped is, is dat jammer, maar dat kan gebeuren toch. Smaken verschillen. 🙂

  • Lisa schreef:

   Ja, dat denk ik ook! Ik geloof wel dat je een boek beter (of slechter) kan vinden als je het na een tijd herleest, maar zo’n eerste indruk zegt wel heel veel!

 2. Lieke schreef:

  Ik heb hier ook regelmatig last van hoor 😀 Maar ik denk dat het ook juist goed is om soms als enige een over gehyped boek niet leuk te vinden. Inderdaad wat Emmy ook al zegt; lekker tegendraads!

  • Lisa schreef:

   Dat denk ik ook ja! Ik heb het gelukkig ook niet bij ieder populair boek dat mij tegenvalt, maar wel bij verhalen waarbij ik iets heb van: ‘Shit! Maar dit klonk écht helemaal als mijn ding!’

 3. zwartraafje schreef:

  Heel herkenbaar. Ik benadruk vaak in een mindere recensie dat het mij persoonlijk niet beviel. Smaken verschillen nu eenmaal maar dat betekent niet persé dat het boek slecht is. In het verleden heb ik bepaalde boeken heel graag gelezen terwijl ik nu zelfs geen zin heb om dit genre nog uit de kast te halen. Af en toe vraag ik me ook af of ik een bepaald boek geen 2de kans zou geven. Dan denk ik dat het misschien aan de periode lag, of aan mijn stemming, of aan … Maar waarschijnlijk ligt het uiteindelijk toch eenvoudig weg aan het feit dat een boek mij niet ligt – ook al deed het dat wel bij vele anderen.

  • Lisa schreef:

   Je hebt het écht perfect beschreven, vooral je laatste 3 zinnen! Zo denk ik er dus ook precies over. Stiekem weet ik dat het boek gewoon niet mijn ding is, maar toch twijfel ik of het niet gewoon aan mijn bui lag.

 4. Janita schreef:

  Gewoon bij je mening blijven, misschien dat je smaak over een jaar verandert is en dat je het dan weer kunt proberen. (Zelf vind ik de Mazerunner helemaal niets aan, terwijl een ander daar lyrisch over is…) Smaken verschillen 🙂

  • Lisa schreef:

   Aaaah, Maze Runner haha <3 Maar inderdaad! Ik merk nu al dat mijn smaak enorm is veranderd (ook één van de redenen dat ik Anna niet leuk vind: ze is zo onvolwassen/melodramatisch). Dus ik ben bang dat Anna een no-no voor mij blijft, dus daar ga ik toch maar proberen afstand van te doen 😛

 5. Renée schreef:

  Ik had precies hetzelfde bij Eleanor & Park, ik herken helemaal wat je bedoelt!

 6. Roos schreef:

  Blijf lekker aan je eigen mening vasthouden. Als we allemaal hetzelfde zouden denken zou de wereld maar zo saai zijn!

  • Lisa schreef:

   Helemaal waar! Het is ook niet zo dat ik mijn mening over het boek wat mooier maak puur omdat ik denk dat het misschien ‘aan mij’ ligt, maar het zorgt er wel voor dat ik soms iets heb van: ‘Moet ik het boek gewoon eens herlezen? Wat als ik ’t verkoop, maar ’t boek tijdens het herlezen wel heel leuk zou vinden?’ Ik wil op zo’n moment dus geen afstand doen van het boek (aka het verkopen), puur omdat ik toch iets heb van: ‘wat aaaaaaaaaaaaaals?’

 7. Wees gewoon lekker tegendraads :p Ik loop ook niet graag mee met de rest en je smaak evolueert ook gewoon. Vroeger was ik dol op Sophie Kinsella, maar nu vind ik er minder en minder aan

  • Lisa schreef:

   Sommige boeken die ik helemaal geweldig vond, durf ik niet te herlezen, omdat ik bang ben dat ik ze tijdens het herlezen niet meer leuk vind 😛 Twilight vond ik echt ge-wel-dig (ben weer begonnen met lezen dankzij de serie), maar ik ben bang dat ik me toch een beetje ga ergeren aan bepaalde dingen haha. Dus ik snap je helemaal!

 8. Myrthe schreef:

  Ik weet niet of het slim is om het boek nu alweer opnieuw te lezen; je weet nog precies wat je irriteerde en de kans is groot dat je er (onbewust) gewoon weer heel erg op gaat letten. Verder is het natuurlijk helemaal geen probleem een boek niet leuk te vinden.
  Ik kom bijvoorbeeld echt niet door City of Bones. Nou ja, ik heb m uitgelezen want ik houd er niet van om halverwege te stoppen, maar ga dus echt niet verder met de serie. Terwijl echt iedereen die serie super vindt.
  Niet alles is voor iedereen geschikt. Kan toch ook niet? Dan waren we heel saai allemaal hetzelfde geweest. (Lekker cliche, maar klopt wel).

  • Lisa schreef:

   True! Ik merk vaak dat als je je echt aan karaktertrekjes van personages ergert, dat die alleen maar irritanter worden zodra je het gaat herlezen omdat je er zo op gefocust bent. Dat is denk ik ook een beetje mijn probleem met Anna: ik las in een recensie dat ze een zeur is, daardoor ging ik daar extra op letten tijdens het lezen én me dus aan haar ergeren.

 9. Nynke-Boudien schreef:

  Heel herkenbaar! Ik kon bijvoorbeeld echt niet door De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween heen komen, dus ik ben halverwege gestopt met lezen. Toch is dat boek alom geprezen, maar ik snap het gewoon niet. Vorige week ben ik begonnen aan een andere gehypet boek, namelijk Ik geef je de zon, en ik durf het bijna niet te zeggen, maar het kan me nog niet erg boeien. Ik wil het nog wel eens kans geven, maar ben toch eerst even in een ander boek begonnen.

  • Myrthe schreef:

   Nynke, jij bent echt de eerste die ik zie die ook niet door dat boek kwam! Ik vond De 100-jarige Man echt verschrikkelijk! Gelukkig ben ik dus niet meer alleen. 😉

  • Lisa schreef:

   Ik blijf heel ver van Ik geef je de zon vandaan, want volgens mij ga ik dat boek 100% niks vinden. In dit geval weerhoudt die hype me ook van het lezen van het boek, want ik vind het allemaal een beetje too much.

 10. zonenmaan11 schreef:

  Het is toch helemaal niet erg om een boek wat minder leuk te vinden, terwijl de rest dat wel vind? Ik vind dat juist totaal geen probleem. Lekker tegendraads.

  • Lisa schreef:

   Het is inderdaad niet erg, het is meer dat ik af en toe het idee heb dat het aan mij ligt dat ik een boek niet leuk vind. Dan denk ik ‘was ik soms niet in de juiste bui voor het boek?’, al weet ik stiekem wel dat mijn mening waarschijnlijk écht niet gaat veranderen door het nog een keer te lezen. (Het is mij wel eens gebeurd dat ik een boek eerst twee sterren gaf, het herlas, en het toen plots ge-wel-dig vond. Alsof ik het boek gewoon op het verkeerde tijdstip las. Dus nu denk ik dat dat misschien het geval is bij ieder boek dat ik niet-zo-geweldig vond, terwijl anderen ‘m geweldig vinden.)

Laat een reactie achter (want dat maakt mij blij!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.