Jennipher Walters & Erin Whitehead – Het anti-dieet

Non-fictie
Luitingh-Sijthoff
288
Recensie-exemplaar, bedankt Luitingh-Sijthoff!
Blurb:
Wil je je voor de zomer goed voelen in je bikini, zonder te diëten of extreem veel te sporten? Het anti-dieet geeft je zelfvertrouwen een boost dankzij tien minuten durende healthy lifestyle changes en oefeningen.
Dit boek is voor iedereen die een paar kilo wil afvallen, van zijn lichaam wil houden, leuke work-outs wil doen en positief in het leven wil staan. Met Het anti-dieet kun je gezonde gewoontes ontwikkelen, én af en toe een stukje chocolade nemen!
Non-fictie is niet echt mijn genre, maar soms heb ik een bui waarin ik gewoon even wat anders wil lezen. Laatst had ik zo’n leesbui en viste ik Het anti-dieet uit mijn kast, een boek dat ik ontving tijdens een event van VBK Media.
Het leuke aan Het anti-dieet is dat het niet focust op wat je niet mag eten. Het is geen ‘eet alleen konijnenvoer, kom van je luie reet af, chippies? Dacht ’t niet vriend!’ boek. De schrijfsters focussen eigenlijk helemaal niet op eten, maar juist op het psychologische aspect. Wat kan je doen om gemotiveerd te blijven? Hoe zit het met de steun van vrienden en familie als je je levensstijl aan het omgooien bent? Dit alles wordt verteld in een hele luchtige, down-to-earth toon. Het is een beetje alsof je aan het kletsen bent met twee goede vriendinnen die urenlang gepassioneerd over een healthy lifestyle kunnen praten. Soms is de schrijfstijl wel heel popie-jopie, maar echt irriteren deed ’t niet omdat de tekst fijn weg las.
Diëten hebben een begin en een eind. Het beste aan de anti-dieetlevensstijl is dat er geen bestemming of einddoel is! Dat betekent dat je niet kunt falen, ook al wijk je er even van af! En al die typische dieet-no-no’s? We gaan je heus niet vertellen dat je iets niet mag hebben. Leve de chocola! Leve de wijn!
De focus ligt dus heel erg op je eigen geluk, je zelfvertrouwen en je motivatie. Met simpele tips proberen ze je ertoe te verleiden om gezonder te gaan leven. Het focust dus maar heel weinig op het voedingsaspect zelf. Ergens vond ik dat wel jammer, want ik vind ’t altijd interessant om te lezen hoe je gezonder kan leven zonder al te drastisch je levensstijl aan te passen. De pagina’s die daar echter wel op focusten, vond ik erg interessant.
Toegegeven: ik heb niet alle bladzijdes uitgebreid gelezen. Ik ben niet van plan om te gaan diëten en ik ben best tevreden met mijn voedingspatroon. Echt interessant was het dus voor mij niet om bepaalde hoofdstukken, zoals het hoofdstuk over het vinden van balans in je leven, te lezen. Dat soort onderwerpen zijn 1) mij veel te zweverig en 2) ik ben van mening dat mijn ‘balans’ wel oké is, haha. De bewegingsoefeningen die beschreven stonden heb ik ook overgeslagen, want ik zoek mijn heil bij hardlopen (… zodra ik mijn motivatie weer kan vinden.)
Het inplannen van me-time is geen luxe, maar een vereiste. Je work-outs en me-time horen vaste, onverzetbare afspraken met jezelf te zijn in plaats van dingen die je doet nadat alle andere verantwoordelijkheden zijn afgehanded. Als je er eenmaal een gewoonte van maakt om jezelf prioriteit te geven dan wordt het allemaal een stuk makkelijker!
Al met al is Het anti-dieet niet een boek dat enorm verrast, want alles dat gezegd wordt, kan je eigenlijk zelf ook wel bedenken. Toch is het een fijn boek om bij de hand te hebben als je van plan bent om je levensstijl om te gooien. Ik denk dat mensen die graag willen diëten (of dat al meermalen tevergeefs hebben geprobeerd), echt baat kunnen hebben bij Het anti-dieet. De focus ligt vooral op belangrijke aspecten rondom het diëten, maar ik denk dat die aspecten in andere boeken juist vaak vergeten worden.